Over The Compost Bag Company2023-05-12T10:04:29+02:00

Over The Compost Bag Company

The Compost Bag Company ontwikkelt en produceert bio-afbreekbare producten op een milieuvriendelijke manier. Onze zakken en folies vormen een kwaliteitsvol alternatief voor traditionele, niet-afbreekbare producten die honderden jaren nodig hebben om te vergaan.

The Compost Bag Company wil met milieuvriendelijke alternatieven voor niet-afbreekbare plastic producten de plastic afvalberg beperken. We werken met natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen en onze eindproducten zijn 100% biologisch afbreekbaar. In ons productieproces streven we naar een minimale impact op het milieu. En ook op het vlak van kwaliteit willen we geen compromissen sluiten: noch in onze producten, noch in de manier waarop we ze produceren.

The Compost Bag Company commercialiseert hun producten doorheen heel Europa. Occasioneel wordt ook geleverd in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft een uitgebreid en flexibel productieapparaat en is daardoor in staat veel verschillende producttypes aan te bieden.

The Compost Bag Company streeft er naar het ruime publiek producten aan te bieden, die duurzamer zijn dan de beschikbare alternatieven, zowel wat betreft hun oorsprong, productie als verwijdering. Binnen dit kader ontwikkelt het bedrijf concepten rond verschillende toepassingsgebieden, die steeds gericht zijn op maximaal gebruiksgemak en hygiëne.

Cradle-to-cradle via organische recyclage

The Compost Bag Company gebruikt enkel materialen die op een natuurlijke, hernieuwbare manier worden gewonnen, liefst met een minimale milieu-impact.

Zo is een belangrijk bestanddeel van onze bio-afbreekbare kunststof afkomstig van kardoenzaadolie. Kardoen is een distelsoort, in het mediterrane gebied een endemisch onkruid. Generaties lang door de lokale boeren bestreden, wordt kardoen vandaag door diezelfde boeren gekweekt omwille van hun olierijke zaden. De plant wordt geteeld op droge marginale gronden, waar geen voedsellandbouw mogelijk is, en vergt noch irrigatie, noch bemesting. Uit kardoenzaadolie wordt via bioraffinage azelaïnezuur gewonnen, de belangrijkste chemisch bouwsteen van onze grondstof. Maar tegelijk gaat er niets verloren van deze kardoenplant. De perskoek van de zaden gaat terug naar de boeren als voedsel voor hun geiten. De droge stengels en bladeren van de plant worden omgezet in elektriciteit die de bioraffinage aandrijft.Uit de olie wordt verder ook pelargoonzuur gewonnen, een natuurlijk herbicide, en glycerol, dat wijdverspreid gebruik vindt in bv. cosmetica, in medische preparaten en in voeding. Kortom, niets gaat verloren. Bovendien geeft dit kardoenzaad-project een nieuwe toekomst voor arme boeren en voorheen werkloze arbeiders op Sardinië.

Een ander belangrijk bestanddeel is bio-butandiol 1,4 dat gewonnen wordt uit de perspulp van suikerbieten. De restsuiker in dit afvalproduct van de voedingsindustrie wordt door bacteriën omgezet. De rest gaat alsnog als voedsel naar boerderijdieren.

Tijdens de productie van onze zakken en folies streven wij enerzijds naar topkwaliteit en anderzijds naar ecologische duurzame activiteiten. Wij doen geen toegift op kwaliteit, zowel m.b.t. de producten die we produceren en commercialiseren als m.b.t. de dienstverlening die we daarmee gepaard laten gaan. Sinds 1997 zijn we ISO-9001 (kwaliteitsmanagement) gecertificeerd en doorstaan we met vlag en wimpel de jaarlijkse audits. Sinds 2004 zijn we ook ISO-14001 (milieumanagement) gecertificeerd. Sinds 2009 draait het bedrijf volledig op hernieuwbare energie en wordt gebruik gemaakt van solventvrije inkten. In 2012 werd het nullozer-statuut voor wat betreft industriële afvalwaters opnieuw officieel bevestigd. Alle productieafval wordt ter plekke gerecycleerd. Het overige bedrijfsafval wordt aan de bron gesorteerd en via de geëigende kanalen verwerkt. Voortdurend wordt gezocht naar mogelijkheden om de milieu-impact van onze bedrijvigheid te verminderen.

Onze Compost Bags® zijn gecertificeerd volledig composteerbaar. Na hun nuttige leven gaan ze dus via de compostering, een vorm van organische recyclage, terug naar de natuur. Ten bewijze van deze certificatie dragen ze het OK Compost-logo en/of Kiemplant-logo, toegekend door het onafhankelijke testlabo Vinçotte. Compost is een waardevolle bodemverbeteraar, die het koolstofgehalte in de bodem aanvult. Koolstof is een belagrijk element dat planten nodig hebben om een stevige structuur (stengels, takken, bladeren,…) op te bouwen.

Onze BioGarden® mulchfolie is niet alleen composteerbaar, maar biodegradeert ook in aarde. Zo kan je flarden van deze folie met gerust gemoed inspitten ; binnen de 24 maanden zijn die volledig vergaan. Ook dit werd officieel bevestigd door Vinçotte die onze BioGarden® het OK Biodegradable SOIL-logo toewees.

Blogs gerelateerd aan ons bedrijf

achter de schermen: een ecologische webshop

Een tijdje geleden gaf onze CEO Erik een aantal presentaties aan scholieren in het kader van het project “Ondernemer voor de Klas”. Één van de scholieren stelde hem nadien een pertinente vraag: “Jullie zeggen ‘walk like you talk’ als het op duurzaamheid aankomt. Maar is jullie webshop wel zo duurzaam met al de nadelige effecten van het koeriertransport op de uitstoot van CO2 en de mobiliteit?” Wat had onze CEO daar op te zeggen?

Nadelige effecten van e-commerce voor het milieu

Dingen kopen op het internet neemt een hoge vlucht. Het is makkelijk, zo vanuit je luie zetel. Bovendien wordt het even later bij je thuis aan de deur afgeleverd. En het is ook helemaal niet zo duur als je vergelijkt met fysieke shops.

Maar ook deze medaille heeft een keerzijde. En de nadelige gevolgen komen voor een stuk op rekening van het milieu en van de leefbaarheid. Het succes van e-commerce veroorzaakt namelijk een exponentiële stijging van het pakjestransport via koerierbedrijven. Camionetjes razen op elk uur van de dag door onze straten op weg naar de volgende aflevering. Dat draagt bij aan de verkeerscongestie en leidt tot heel wat CO2-uitstoot.

Is e-commerce dan wel een duurzame zaak? Een goede vraag!

Eco-design

Bij The Compost Bag Company hebben we vooruit gedacht toen we de beslissing namen om een webshop op te richten. We wilden immers net vermijden dat we bijdroegen tot de verkeerschaos en de klimaatopwarming. Daarom maken we maximaal gebruik van de bestaande postdienst. Die komt sowieso elke dag aan elk huis voorbij en doet dat meestal op een duurzame wijze: met de fiets.

We hebben de producten, die we via de webshop aanbieden, dan ook zodanig ontworpen dat ze gewoon meekunnen met de post. Daarom maken we platte rolletjes, die we verpakken in een envelop van maximum 3 cm dik. Zo gaan ze zonder enig probleem door de brievenbus.

De enige uitzondering is het VentiMax® Welcome Pack™. Die kunnen we gek genoeg niet tot 3 cm platdrukken. We proberen deze via de supermarkten aan te bieden, maar die hebben daar voorlopig weinig zin in. “We krijgen daar geen vraag naar”, zeggen ze. Als jullie nu eens allemaal in jullie lokale supermarkt gaan vragen om de VentiMax® Welcome Pack™ in hun assortiment op te nemen, dan kunnen we binnenkort alle producten van The Compost Bag Company op de meest duurzame manier op de markt brengen. Wat denk je ?

waarom je een VentiMax als cadeau moet geven

Kerstmis is al achter de rug, maar ongetwijfeld liggen er nog feestdagen, verjaardagen en housewarmings in het verschiet. Wat geef je dan cadeau? Misschien is een VentiMax Welcome Pack een goed idee. Joost uit Afsnee deed het je voor.

Sorteren is een tweede natuur voor Joost en zijn vrouw: “In plaats van je groenafval samen met het restafval te laten verbranden, kan je het (laten) hergebruiken als compost: slechts een kleine moeite en goed voor het milieu”, steekt hij van wal. “Groenafval maakt bovendien een groot deel uit van ons totale afval. Door het te scheiden van het restafval, besparen we heel wat uit. Onze VentiMax is ons daarbij een grote hulp.”

Waarom gaf je een VentiMax cadeau?

Joost: “Onze drie kinderen zijn het huis uit en hebben elk hun eigen gezin. Toen ik bij mijn jongste dochter ging babysitten, merkte ik dat ze haar groenafval verzamelt in een open plastic bakje op het aanrecht. Al het vuil, inclusief beschimmelde sinaasappels, springt meteen in het oog: niet erg smakelijk. Ik heb dan meteen voor elk kind een VentiMax Welcome Pack besteld voor kerst. Ik wou niet enkel origineel uit de hoek komen, maar ook een ecologisch bewustzijn meegeven. Twee van mijn kinderen sorteerden hun groenafval namelijk niet. Of het aanslaat wacht ik nog af, maar de vieze bakjes behoren alvast tot het verleden.”

Hoe leerde je The Compost Bag Company eigenlijk kennen?

Joost: “Jaren geleden vroeg ik een groencontainer aan bij de gemeente. Ik kreeg er een klein containertje bij om op het aanrecht te zetten. Handig, maar niet erg proper. Het emmertje was namelijk vuil, stonk en trok vliegjes aan. Groenafval geeft heel wat vocht af, waardoor het snel beschimmelt. Toen ik naar een oplossing zocht, viel mijn oog op een advertentie van The Compost Bag Company. Sindsdien ben ik een fervent gebruiker.”

Waarin maakt de VentiMax voor jou het verschil?

Joost: “De VentiMax heeft drie grote voordelen. Ten eerste is het vochtprobleem opgelost. Het ventilerende containertje droogt het afval uit, waardoor het niet langer een vochtige brei vormt. Samen met het vocht verdwijnen ook de stank en de vliegjes. Bovendien ziet het emmertje er elegant en netjes uit. Niet onbelangrijk, want het neemt een centrale plek in je keuken in. Bij ons staat het bijvoorbeeld in een hoekje op het aanrecht, zo kunnen we er snel en makkelijk bij. Tot slot zijn de zakjes erg praktisch, stevig en composteerbaar. Na drie dagen is ons zakje vol en brengen we het naar de grote groencontainer.”

Wil je ook getuigen over je ervaringen met VentiMax? Geef ons een seintje via communicatie@compostbag.eu.

Zin om de voordelen van de VentiMax zelf te ontdekken? Bestellen doe je eenvoudig via onze webshop. Benieuwd wat onze andere klanten van onze oplossing vinden? Lees de resultaten van onze gebruikersenquête.

tevredenheidsenquête: dit vinden onze klanten van de VentiMax

Met de VentiMax werk je op een hygiënische manier al je organisch keukenafval weg. Maar maakt ons product zijn doel waar? Om dat te weten te komen, stuurden we een enquête uit naar alle gekende gebruikers.

In totaal nam al 45% van onze klanten deel – waarvoor dank! – en hun antwoorden zijn duidelijk positief:

  • 93% blijft de VentiMax gebruiken
  • 83,7% is tevreden over het product
  • 74% zou het aanbevelen aan kennissen

Maar wat vinden ze zo handig aan ons bio-emmertje? We zetten de drie grootste troeven op een rij en gaan met de antwoorden aan de slag.

Met stip op één: netheid

Je zou misschien denken dat je geurtjes best bestrijdt met een hermetisch afgesloten afvalbak. Maar niets is minder waar. De geventileerde VentiMax-emmer zorgt samen met de ademende CompostBag zakjes voor merkbaar minder onaangename geurtjes. Vocht, dat vnl. onder de vorm van waterdamp uit het organisch afval komt, wordt doorheen de folie naar buiten geleid en verdampt in de omgevingslucht. Daardoor droogt het afval uit en wordt het rottingsproces tegengegaan. Hoe minder verrotting, hoe minder geurhinder, hoe minder schimmel en hoe minder vliegen er op af komen! Netheid is dan ook voor 59% van de deelnemers de voornaamste reden om een VentiMax te gebruiken.

Een ecologisch alternatief voor de restafvalbak

De tweede en derde troef van de VentiMax? Dat zijn algemene milieubekommernis (23%) en thuis composteren (18%). De VentiMax is namelijk de ideale manier om zonder veel moeite gft-afval gescheiden in te zamelen. Tijdens het koken verzamel je het groenafval en de etensresten in het emmertje. Wanneer het zakje vol is, knoop je het dicht en gooi je het in de gft-bak of in de compostbak in je tuin. Dankzij het zakjessysteem is de VentiMax ook geschikt voor op een appartement. Geen compostbak in je tuin is dus niet langer een excuus om niet te composteren.

En wat kost dat?

Je bespaart heel wat geld door je gft consequent te sorteren. Uit onze enquête bleek echter dat dit voor niemand een doorslaggevende reden vormde om de VentiMax te gebruiken. De gebruikers vermeldden wel dat hun afvalhoop verminderd is sinds de introductie van het product in hun keuken. Voor minder dan 15 euro euro koop je een jaar lang Compostzakjes en doe je langer met een restafvalzak. Als je wekelijks 1 restafvalzak minder vult, bespaar je op een jaar al snel 100 euro.

Ook jij kan van dit mooie emmertje een eyecatcher maken in je keuken. Bestellen doe je eenvoudig via onze webshop.  Je vindt er ook onze CompostBag-zakjes. Wist je trouwens dat er ook grote zakken bestaan om je GFT-bak proper te houden ?

Title

Go to Top