Als er een kwestie is die regelmatig zijn weg terugvindt naar onze platformen, dan is het wel die over de ingrediënten van onze zakjes. ‘Microplastics!’ klikt het dan, maar niets is minder waar. ‘Wat zit er nu écht in jullie zakjes?’ moet wel een van onze meestgestelde vragen zijn. We voelen aan dat deze vraag soms vertrekt vanuit een welgemeende interesse maar het kan ook gebeuren dat er de sterke geur achterdocht in de lucht hangt.

Greenwashing? Neen, bedankt.

‘Geen plastic’ lijkt voor velen een trigger om ons te bombarderen als leugenaars. Het ongeloof is groot en dat vinden we spijtig. Maar kunnen we het hen kwalijk nemen? Vandaag de dag kunnen we niet meer om de term ‘greenwashing’ heen. Greenwat? Simpel gezegd betekent dit dat er allerhande ecologische claims gemaakt worden, die bij nader toezien niet kloppen. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat winkels ‘composteerbare’ zakjes verkopen die gewoon uit polyethyleen (de meest gebruikte traditionele plastic) gemaakt zijn, met een vleugje zetmeel toegevoegd. Slim, maar daar trappen wij niet in.

De pionier van daadwerkelijk composteerbare materialen

Dus, wat zit er nu écht in onze zakjes? Geen plastic, dat kunnen we je al vertellen. Onze hoofdgrondstof is namelijk Mater-Bi van de producent Novamont. Zij zijn een pionier op vlak van daadwerkelijke composteerbare materialen. Wist je dat alle innovaties van de voorbije dertig jaar van hen komen? Maar net zoals andere grote spelers, bewaart Novamont haar fabrieksgeheim. Logisch ook, want hoe zou je zelf zijn als je de sleutel naar duurzaamheid hebt ontdekt? Hun geheim wordt alleen vertrouwelijk gedeeld met de certificatie-instellingen zodat deze op hun beurt de conformiteit met de norm EN13432 kunnen nagaan. EN-wat? Daaronder rangschikken ze bijvoorbeeld de afwezigheid van zware metalen en eco-toxische stoffen. Verder wordt hun geheime recept niet aan de grote klok gehangen. Het bedrijf moet natuurlijk haar moeizaam en duur vergaarde know-how beschermen tegen concurrenten.

De drie grote bouwstenen

Geen geheimen, dat hadden we beloofd. Daarom kunnen we wel de drie grote bouwstenen van Mater-Bi toelichten. Zo spreken we van azelaïnezuur (C9H16O4), 1,4 butaandiol (C4H10O2) en maiszetmeel.

De twee eerste zijn componenten uit de organische chemie, die zowel uit fossiele bron (bv. petroleum) als uit hernieuwbare bron kunnen bekomen worden. Novamont is er als enige tot nog toe in geslaagd om voor butaandiol een biobased (of hernieuwbare) supply chain te ontwikkelen op basis van restsuikers in de pulp van suikerbieten. Groot applaus voor hen dus. Ook azelaïnezuur wordt gewonnen uit plantaardige olie, meer bepaald olie uit de zaden van de kardoendistel. Beide processen zijn zeer duurzaam.

Bestandsdelen_Materbi

Kunststof vs. Kunststof

Is Mater-Bi dan een kunststof? Ja, maar in de zin dat ze niet voorkomt in de natuur. Verwar het zeker niet met de traditionele plastic. Die zijn in de regel afkomstig van aardolie of -gas en zijn niet biodegradeerbaar. Mater-Bi daarentegen komt (goeddeels) uit de natuur, zoals je kan afleiden uit de drie bouwstenen, en gaat uiteindelijk weer op in de natuur via compostering. In Mater-Bi zit geen traditioneel plastiek. Anders kreeg het nooit het label ‘OK-Compost’.

Dus écht geen microplastics?

Neen, anders zouden we de term ‘volledig composteerbaar’ niet mogen gebruiken. Daarvoor moet je trouwens gecertificeerd worden met het logo ‘OK-Compost’. Daarnaast zijn onze zakjes ook gecertificeerd door onafhankelijke controle-instellingen volgens EN13432. En wist je dat de gebruikte kleurstoffen en druktinten ook gecertificeerd volledig composteerbaar zijn? Ook deze bevatten geen traditioneel plastic en laten dus geen microplastics achter als ze vergaan.

In een industriële compostering vergaan onze zakjes heel snel, veel sneller dan bv. een bananenschil of een eikenblad. In een thuiscompostering kan het wat langer duren, omdat de omstandigheden daar heel anders zijn. Hoe dan ook, uiteindelijk keren onze zakjes ‘terug naar de natuur’. Mooi, toch?

Benieuwd naar onze composteerbare zakjes? Bestel ze dan hier in onze webshop.