Als we denken aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk, denken we vaak aan wat we thuis kunnen doen. Maar ook op ons werk hebben we de mogelijkheid om milieubewuster te handelen. In dit blogbericht zullen we enkele eenvoudige manieren bespreken om milieubewust te zijn op het werk.

1. Verminder papiergebruik

Een van de gemakkelijkste manieren om milieubewust te zijn op het werk is door het verminderen van het papiergebruik. Print alleen documenten uit als het echt nodig is en dubbelzijdig printen waar mogelijk. Probeer ook te communiceren via e-mail of online documenten in plaats van papieren memo’s.

2. Hergebruik en recycle

Probeer waar mogelijk items te hergebruiken in plaats van weg te gooien. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van enveloppen, plastic mapjes en papierclips. Zorg er ook voor dat er recyclingbakken beschikbaar zijn op kantoor en moedig collega’s aan om recyclebare materialen te scheiden van het restafval.

3. Verminder energieverbruik

Het verminderen van energieverbruik op het werk kan op verschillende manieren worden bereikt. Zet computers, printers en andere elektronica uit als ze niet worden gebruikt en schakel apparaten uit aan het einde van de dag. Vervang ook gloeilampen door energiezuinige LED-lampen en zorg voor voldoende natuurlijk licht in de werkruimte.

4. Verminder woon-werkverkeer

Woon-werkverkeer kan een grote impact hebben op het milieu. Als het mogelijk is, moedig dan flexibele werkuren aan of de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Als het nodig is om naar het werk te reizen, overweeg dan het gebruik van openbaar vervoer, fietsen of carpoolen.

5. Verminder waterverbruik

Het verminderen van waterverbruik op het werk kan ook een groot verschil maken. Zorg ervoor dat er geen lekkages zijn en dat kranen goed worden afgesloten na gebruik. Overweeg ook om waterbesparende apparaten te installeren, zoals een toilet met dubbele spoeling of een sensor voor de kraan.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we allemaal bijdragen aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk op het werk. Laten we samenwerken om een duurzamere toekomst te creëren!

Groen groeien: op zoek naar inspiratie om je business te vergroenen?

Neem dan zeker een kijkje in ons Duurzaamheidsverslag van 2022. We stelden samen met het VOKA Charter ‘Duurzaam Ondernemen’ maar liefst 12 actiepunten op die we in 2022 moesten behalen. Spoiler: we mochten 12 vinkjes zetten. Op naar jaar nummer drie!