“Eentje is geentje’ maar tegenwoordig is dat eentje toch eentje te veel. In een ideale wereld doen we niet aan impulsieve aankopen en puilen onze kasten niet uit. daar zou de planeet ons o zo dankbaar voor zijn. Maar in werkelijkheid speelt zich een ander scenario af. Het is je dan ook misschien opgevallen dat men de laatste jaren meer en meer praat over ‘consuminderen’. Waar wat is dat juist? En nog belangrijker, hoe kan jij het ook doen? (foto: Pexels.com)

 

Wat is consuminderen?

Je hebt het niet fout gelezen hoor. Consuminderen lijkt misschien een foutgetypte versie van de term ‘consumeren’ en daar gingen de bedenkers opzettelijk voor. Consuminderen betekent dan ook minder consumeren en dat is beter voor het milieu én je portemonnee. Consuminderen betekent dat je bewust omgaat met wat je koopt en reeds hebt. Geen zorgen, je moet niet heel je leven overhoop gooien om bewuster te gaan consumeren, begin met kleine stapjes en baken je verkenningsgebied af. Wij kozen voor de keuken, omdat onze VentiMax daar staat te schitteren.

 

Stap 1: maak een overzicht

Trek je keukenkasten eens open. Je hebt geen boek van Marie Kondo nodig om te zien wat over datum is in je koelkast of bergruimte. Eens je -letterlijk- alle rotte appels hebt weggegooid, kan je al een keertje kijken wat je kan hergebruiken. Misschien kan je enkele leuke glazen potten upcyclen tot windlichten of vaasjes. Of wie weet doe je er een ander plezier mee. Nadien maak je een duidelijk overzicht van alle voeding die je reeds hebt. Hier steek je misschien wel heel wat tijd in, maar je bespaart jezelf wel enorm veel tripjes naar de winkel. Er bestaan ook verschillende apps zoals Foodplanner of Meal Planner om je kastinhoud bij te houden, makkelijker kan het niet!

Gebruik apps of een lijstje om bij te houden wat je reeds in je kasten hebt

Stap 2: berg op de juiste manier op

‘Voorkomen is beter dan genezen’, of toch ongeveer. Een slappe krop sla ga je niet meer beter kunnen maken. Wat je wel kan doen om deze krop lekker knapperig te houden, is ze op de juiste manier bewaren zoals in dit artikel. Deze regel geldt voor alle voeding. Weten hoe je je voeding moet opbergen is key. Weet bijvoorbeeld hoe je je koelkast juist kan indelen, want ja hoor, die leuke bakjes hebben wel degelijk een functie. Of let op waar je je fruit zet, voor je het weet is alles overrijp en kunnen ze zo in de GFT-bak.

Vermijd dat voeding slecht wordt door je (koel)kast juist in te delen

Stap 3: nieuwe aankopen – gebruik je boodschappenlijstje en houd je eraan

Hoe we vroeger als kind helemaal gek werden in een snoep -of speelgoedwinkel, dartelen we nu door de supermarkt als we van ver de promo’s zien staan. Stop, rustig aan. Je had een toch een lijstje gemaakt, of niet? Dat doe je beter wel. Met een lijstje weet je perfect wat je nodig hebt. Je hebt inmiddels in je kasten gekeken en weet wat je écht nodig hebt. Geloof ons maar, met een extra pak bloem ben je echt niets en die keukenrobot die je aan een spotprijsje kan kopen, gaat na twee keer gebruiken terug in de kelder. Hoe verleidelijk een promo ook is, probeer ‘neen’ te zeggen. Je mag het product gerust eens vasthouden, ruik er desnoods even aan en neem het in je op. Ben je er klaar voor? Zet je recht, adem diep in en zeg ons na: ik heb dit niet nodig. Goed zo! Nu terugleggen. Echt doen, hè.

Bijt op je tanden en koop alleen wat er op je boodschappenlijstje staat

Stap 4: nieuwe aankopen – probeer te lenen of koop tweedehands (voor een prikje trouwens)

Deze stap gaat jouw portemonnee ge-wel-dig vinden. Met voeding is gaat dit wat moeilijker maar denk even aan keuken -of huishoudgerei. Is er iets kapot gegaan? En kan je het echt niet herstellen? Vraag dan even bij je buren of je het item van hen kan lenen. Natuurlijk kan het ook iets zijn dat je dagelijks gebruikt, kijk dan zeker even online voor een tweedehands optie. Zo moet je niets nieuws kopen (waar trouwens opnieuw grondstoffen, water en energie gebruikt moet worden) en geef je een ander voorwerp een tweede leven. Bovendien zijn thrifts (tweedehands objecten) enorm populair en moet je niet in je auto springen richting de eerste beste rommelmarkt, hoewel die enorm leuk zijn, of kringloopwinkel te gaan. Denk maar aan Marketplace op Facebook, Marktplaats of Vinted. Dit zijn allemaal online apps of websites die je makkelijk helpen in je zoektocht door tweedehands spullen.

Geef producten en voorwerpen een tweede leven

Stap 5: repareer en hergebruik

Hier gaan we verder in op de situatie van een kapot object. Zoals de titel zegt: probeer het te repareren of laat iemand het repareren. Zo heb je bijvoorbeeld repareercafés, leuke events waar je met je kapot object heen kan en een specialist zal deze voor je maken. Op die manier kan je de levensduur van een voorwerp verlengen. En de vuilbak? Die blijft nog even toe. Tot slot: hergebruiken: deze tip is eerder aan bod gekomen maar we kunnen het niet harder benadrukken. Zowel voorwerpen als voeding kan je hergebruiken. Neen, je moet geen lamp maken van je bananenschil maar je kan perfect je etensrestjes omtoveren tot een nieuwe maaltijd. Ook voedselverspilling tegengaan, is onderdeel van consuminderen. Gooi niets té snel weg, je vult er snel een lege maag mee. Leuke restjesrecepten vind je bijvoorbeeld hier.

Repareer wat je zelf kan of laat een expert het doen