In het Algemeen Dagblad van 29 maart 2018 dient onderzoeker Christiaan Bolck van de befaamde Universiteit Wageningen de directeur van de Vereniging Afvalbedrijven, Dick Hoogendoorn, van antwoord.

Hoogendoorn had er voor gepleit om te stoppen met composteerbare plastics te gebruiken voor verpakkingen omdat ze een “stoorstroom” zouden zijn bij de recyclage van traditionele kunststofverpakkingen. “Voor de consument is het nu een ratjetoe” klaagt Hoogendoorn, die ook meldt dat de sorteermachines in de afvalscheiding niet overweg kunnen met composteerbare plastics.

Maar Hoogendoorn maakt er zelf een ratjetoe van door composteerbare en niet-composteerbare biobased materialen op één hoop “bioplastic” te gooien. (lees onze blog: Bioplastics: Babylonische spraakverwarring alom! voor meer juiste informatie)

Bioplastics? Que?

Dat is ook onderzoeker Chrisitaan Bolck van Wageningen Universiteit & Research niet ontgaan. Hij is niet blij met de oproep van Hoogendoorn. Volgens Bolck kan je composteerbare plastics technisch perfect recyclen, al is op dit ogenblik het aanwezige volume (0,5% van de totale Nederlandse plasticproductie) nog te klein om op een rendabele manier de recyclage te organiseren. Hij is ook niet overtuigd van de verwarring bij de consument. Sowieso ligt de oplossing in betere en intensere communicatie. Consumenten die zich beter bewust worden van de verschillen tussen verpakkingsmaterialen, gaan ook beter afval scheiden stelt hij. Bovendien kunnen composteerbare plastics een oplossing zijn voor verpakkingen die met de huidige technieken nauwelijks gerecycled kunnen worden. Het standpunt van Hoogendoorn vindt hij “erop gericht om de dinosaurussen te laten voortleven”.

Ik ben het volkomen eens met dhr. Bolck. Vandaag zijn er afvalstromen, die zodanig vervuild zijn, o.m. met organisch afval, dat ze praktisch niet te recyclen zijn op een economisch rendabele manier. Denk aan de plastic “stand-up pouches” met bv. bearnaisesaus. Je knipt er een hoek af en drukt er de saus uit in een kommetje. Hoe goed je ook probeert, er blijft altijd een deel saus in de pouch zitten. Zwaar vervuild kunststofafval kan niet degelijk gerecycled worden en ging tot voor kort op het schip naar China. Maar China wil sinds eind 2017 onze troep niet meer. Wat te doen ? Verbranden en nog meer CO2 de lucht in sturen ?

Niet minder maar meer composteerbare plastics graag

Voor de met voedingsresten vervuilde verpakkingen is organische recyclage een valabel alternatief. Dat ziet ook Bolck. Voorwaarde is dan wel dat die verpakkingen uit composteerbare materialen worden gemaakt. Zo kunnen ze mee tot compost worden verwerkt. Compost is een bodemverbeteraar, die voornamelijk koolstof in de bodem brengt. Daardoor groeien planten gezonder op. Via bioraffinage worden uit planten chemische stoffen gehaald waarmee opnieuw composteerbare plastics worden gemaakt. Zo wordt de cirkel gesloten. En daar worden we allen beter van.

Niet minder, maar juist meer composteerbare plastics dus. Zo ziet ook Bolck het. En Hoogendoorn hoeft niet te vrezen, want op deze manier organisch gerecycled komen deze composteerbare plastics niet in zijn dierbare, maar o zo delicate sorteermachines in de afvalscheiding terecht.

 

Erik Vanderlinden
CEO The Compost Bag Company