Vlamingen blijven naar herbiciden grijpen om onkruid te bestrijden. Dat blijkt uit een recente bevraging door de Vlaamse Milieumaatschappij: bijna een op twee gebruikt herbiciden om ongewenst groen in de tuin uit te schakelen. Gelukkig daalt het aantal herbicidegebruikers en overweegt 53% milieuvriendelijke alternatieven. En die zijn er in overvloed. Ontdek enkele ecologische alternatieven om snel van deze onderkruipers af te raken.

Herbiciden zijn chemische bestrijdingsmiddelen die ingezet worden om ziektes, plagen of onkruidgroei uit te roeien. De toxische werking ervan is echter ook schadelijk voor mens en milieu. De stoffen vervuilen onze bodem, drinkwater en lucht en zijn moeilijk afbreekbaar waardoor ze opnieuw in onze voedselketen belanden. Gelukkig wordt dit grof geschut steeds vaker geweerd en zijn er tal van tips & tricks om onkruid op een natuurlijke manier de laan uit te sturen.

1.      Wiedewiedewiet

Wieden of onkruid met de hand, mes, hak of wortelsteker verwijderen, is nog altijd een van de meest effectieve vormen van onkruidbestrijding. En goedkoop! Het nadeel: je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Vooral die verdraaide paardenbloemwortels krijg je er niet in 1-2-3 uit. Een emmertje water kan helpen om de grond wat soepeler te maken.

2.      Put wortels al maaiend uit

Gewoon de ongewenste planten een kopje kleiner maken: het lijkt op het eerste zicht weinig doeltreffend, want de wortels blijven in de grond zitten. Maar wie het herhaaldelijk doet, put de boosdoeners zodanig uit dat ze uiteindelijk het loodje leggen. Let op: onkruid dat uitzaait, zoals kamille, kan je maar beter met wortel en al verwijderen. Zo krijgt het de kans niet om zich te verspreiden.

3.      Verstik opkomend onkruid

Eens gewied of gemaaid kan je mulchen : een laag plantenresten rond je planten aanbrengen. Zo verhinder je dat onkruid weer opkomt omdat kiemend onkruidzaad geen licht en zuurstof kan opnemen. De bio-afbreekbare mulchfolie, zoals de BioGarden, is ook een perfect alternatief voor herbiciden. Meer over mulchen lees je in deze blogpost.

4.      Fire in the hole

Liever als een stoere chick of potige kerel je onkruid bestrijden? Dan bekamp je het toch gewoon met een gasbrander. Door de hittestoot die je aan de ongewenste planten geeft, barsten hun celwanden open, waardoor ze meteen sterven. Verwijder wel eerst de droge bladeren rondom de plant. Want voor je het weet, staan die in brand. Schuilt er toch geen Rambo in je? Gebruik dan het hete water van je aardappelen om plaatselijk de klus te klaren.

5.      De nonchalante look

Je kan ook gewoon niks ondernemen en de natuur zijn gang laten gaan. Met een wilde tuin vol ongekende kruiden wakker je de biodiversiteit aan. Zo creëer je misschien wel een paradijs voor de bedreigde bijen. Bovendien zit er onverwacht veel lekkers tussen je wildgroei. Wist je dat je pesto kan maken van zevenblad? En confituur van paardenbloemen? Zo geniet je goedkoop en zonder zorgen van je tuin.

Benieuwd hoe onze biologische folie je helpt zonder onkruid te tuinieren? Lees er hier alles over.