Misschien staat het (nog) niet met stip in je agenda, maar 1 oktober is Wereld Veggie Dag. Tal van organisaties vragen aandacht voor het vegetarisme en sporen iedereen aan om minstens 24 uur vegetarisch te eten. Dat bespaart niet alleen dierenlevens, ook voor het milieu maakt Wereld Veggie Dag een groot verschil. Op 3 vlakken:

1. De luchtvervuiling daalt drastisch

De dierlijke landbouw is verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de uitstoot van alle transportmiddelen samen. Wie vaak vlees, zuivelproducten en eieren eet, stoot volgens een onderzoek van het WWF jaarlijks 2.350 kg aan CO2 uit. Dat is het equivalent van 11.700 kilometer rijden met de wagen.

Een dag met z’n allen vegetarisch eten maakt dus een groot verschil. Als alle Belgen deelnemen aan Wereld Veggie Dag, besparen we maar liefst 4.000 ton CO2. Dat zijn een jaar lang 5.075 minder auto’s op de weg.

2. Je waterverbruik neemt een diepe duik

De hete en droge zomer van 2018 is nu al legendarisch: we mochten geen zwembaden vullen en ook de wagen bleef stoffig op de oprit staan. Meteen werd duidelijk dat water schaars en kostbaar is. Ook de dierlijke landbouw kan niet zonder water. Ze gebruikt jaarlijks 34 tot 76 triljoen liter water, goed voor 20 tot 33% van het volledige zoetwaterverbruik ter wereld.

Om 1 kilo rundsvlees te produceren, is immers in totaal meer dan 20.000 liter water nodig. Als je weet dat de Belg gemiddeld 770 tot 980 gram vlees per week verorbert, spaart ons land op Wereld Veggie Dag maar liefst 28 miljard water uit. Op voorwaarde dat iedereen meedoet natuurlijk!

3. Je redt het regenwoud

De veestapel blijft jaar na jaar groeien. Daardoor is er steeds meer plaats nodig. Niet alleen voor de dieren zelf, maar ook om veevoeder te telen. De oppervlakte die nodig is om een persoon voor 1 jaar voedsel te voorzien, verschilt dan ook enorm:

  • Een veganist heeft ongeveer 650 m² nodig om voor 1 jaar voedsel te produceren.
  • Voor een vegetariër is dat al het driedubbele: zowat 2 ha².
  • De vleeseter spant de kroon: die heeft jaarlijks 12 ha² nodig.

Maar zoveel beschikbare ruimte is er niet. De wereldbevolking telt immers vooral vleeseters. En dus wordt er regenwoud gekapt om meer plaats te creëren: elke seconde verdwijnt er meer dan 4.000 vierkante meter.

Wereld Veggie Dag = nooit meer vlees en vis?

Betekent dit dat je nooit meer vlees of vis mag eten? Zeker niet. Ook wij kunnen moeilijk weerstaan aan een occasionele biefstuk-friet of gehaktballen in tomatensaus. Maar bewust omgaan met dierlijke voedingsmiddelen en af en toe voor een vegetarisch of veganistisch alternatief kiezen, helpt het milieu al een hele stap vooruit.

Ben je overtuigd en eet ook jij vegetarisch op Wereld Veggie Dag? Deel dan een foto van je overheerlijke maaltijd op sociale media met #wereldveggiedag.

Wil je op de hoogte blijven van leuk nieuws? Hou zeker onze blog in de gaten of schrijf je in op onze nieuwsbrief.