Al de hele zomer is je keuken een broeihaard van insecten. Vooral fruitvliegjes amuseren zich te pletter tijdens de warme maanden. Je vroeg raad aan je oma én aan tante Kaat, en volgde nauwgezet onze tips, maar de beestjes blijven je achtervolgen. Hoe kan dat?

Om je te helpen fruitvliegen effectief te voorkomen en bestrijden, nemen we de rakkers onder de loep: wie zijn ze, wat doen ze, en wat drijft hen?

 

Langer-dan-een-dagsvlieg

Het leven van een fruitvlieg is relatief kort, maar nooit saai. Tijdens haar bestaan gaat de vlieg namelijk door een heuse metamorfose: van ei, over larve, tot pop en uiteindelijk volwassen vlieg. Zodra deze vier fasen doorlopen zijn, paren de vliegen en leggen de vrouwtjes eitjes.

Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, duurt dit hele proces langer 24 uur. Fruitvliegen worden vaak verward met haften of eendagsvliegen, die een veel korter leven beschoren zijn. Een fruitvlieg kan daarentegen tot een maand overleven.

Hoe lang een vlieg precies rondzoeft, hangt van veel factoren af. Temperatuur speelt een belangrijke rol: bij 29 graden ontwikkelt ze het snelst, en blijft ze zo’n dertig dagen leven. Geen wonder dus dat de beestjes in de zomer floreren. Ook de populatie is bepalend: zijn er veel vliegjes tegelijk op dezelfde plek, dan leggen ze al na twee weken het loodje. Maar ook dat geeft hen – helaas – ruim voldoende tijd om zich voort te planten.

 

Eitjes bij de vleet

Een bevrucht vrouwtje kan zaadcellen tot twee weken lang opslaan. Gedurende die periode legt ze eitjes. Hou je vast: elke vlieg legt tot 800 stuks tijdens haar leven, genoeg om op eigen houtje een plaag te beginnen.

Het liefst leggen de insecten hun eitjes in suikkerrijk en rottend organisch materiaal, zoals appels met deuken of scheurtjes in de schil. Ga dus voorzichtig om met je fruit, en eet het op voor het de kans krijgt te bederven. Of koop eens wat minder, en verklein in een klap je ook je afvalberg. Na tien dagen komen de eitjes uit, en begint een nieuwe cyclus.

 

Niet te controleren

Dit alles betekent dat de bevruchting niet in je keuken hoeft te gebeuren. Een vrouwtje kan simpelweg je huis binnendringen en haar eitjes naar hartenlust dumpen, ook als ze al een heel eind niet meer van bil ging. Die ene vlieg baant zich trouwens, net al haar soortgenoten, moeiteloos een weg naar binnen door de kleinste kiertjes in je muren en vloeren. Ramen en deuren sluiten is dus geen waterdichte oplossing.

Bovendien moeten de eitjes niet eens in je keuken gelegd worden. Een vlieg kan haar nageslacht achterlaten op een stuk fruit in de supermarkt, dat jij nietsvermoedend in je fruitschaal legt. Zo kan ook in het meest smetteloze huis een plaag ontstaan.

Je huis hermetisch afsluiten en nooit meer fruit kopen, is gekkenwerk. Een volledig insectenvrije keuken is dan ook een illusie. Maar je hoeft niet bij de pakken neer te zitten: met enkele simpele tips blijft een groot deel van de beestjes op afstand en hou je fruitvliegen binnen de perken.

Wist je dat onze Ventimax en CompostBags je helpen om een vliegenplaag te voorkomen? Ontdek er alles over.