Papieren zakken in je VentiMax gebruiken in plaats van composteerbare zakken. Het lijkt misschien milieuvriendelijker, maar pas op voor het addertje onder het gras: veel papierzakken zijn behandeld en verliezen daarom hun vermogen om te composteren. Wij zetten even de feiten op een rijtje, lees je even mee? 

De laatste jaren hebben we meer en meer mensen kunnen overtuigen hoe nuttig ons Ventimax-concept is. Het maximaal geventileerd emmertje en de bijbehorende ‘ademende’ composteerbare zakjes kennen een groeiend succes. En er is nog meer: uit de tevredenheidsenquête blijkt dat de gebruikers VentiMax massaal aanbevelen. Bovendien krijgen we ook spontane reacties van mensen die ons vertellen hoe ze VentiMax op een inventieve manier gebruiken. Ideeën en inspiratie in overvloed. Al is er één ‘tip’ waar we minder blij van worden, namelijk die waar papieren zakken in plaats van onze ‘ademende’ en composteerbare zakjes  gebruikt worden. Daarnaast wordt ook meegedeeld dat het nog milieuvriendelijker zou zijn en daar moeten we even halt toeroepen.

De ene papierzak is de andere niet

Papierzakken die gebruikt worden met voeding zijn doorgaans vochtwerend behandeld. Dan ligt er een microscopisch dun laagje plastic op of is het papier behandeld met chemicaliën. Wist je dat broodzakken zelfs niet gewenst zijn in de papierrecyclage? Ze horen namelijk bij het restafval. Dergelijke met plastic behandelde papierzakken zijn duidelijk minder performant waar het op ‘ademen’ (het evacueren van vocht) aankomt. En bovendien kunnen ze leiden tot microplastics in het compost. Chemisch behandelde papierzakken geven die chemicaliën weer vrij bij ontbinding. Daar passen wij graag voor.

‘De papieren zakken die ik gebruik zijn niet behandeld met zo’n laagje’, klinkt het soms. Dan is de kans groot dat ze niet vochtwerend behandeld zijn en daardoor weer vocht opnemen. Het gevolg? De zakken worden slap en verliezen hun stevigheid waardoor je met praktische problemen kampt wanneer je de VentiMax wil leegmaken.

Papier heeft de perceptie natuurlijk te zijn, en daarom duurzaam. Maar dat is per definitie niet het geval want de productie van papier vergt veel water en energie. En de logistiek erachter? Die is meer belastend voor het milieu dan men zou denken.

VentiMax in de keuken

Toch beter een ‘ademend’ composteerbaar zakje?

De ‘ademende’ composteerbare zakjes scoren qua duurzaamheid eigenlijk helemaal niet slecht. En als je ze correct gebruikt, komen ze niet in het zwerfvuil terecht. Zolang je erover waakt dat je enkel OK Compost gecertificeerde zakjes gebruikt, mag je ook op beide oren slapen dat ze geen microplastics veroorzaken.

Ben je op zoek naar composteerbare zakjes voor de VentiMax? Bestel ze dan hier in onze webshop.