fbpx

Papieren zakken in VentiMax

/, Particulier, VentiMax/Papieren zakken in VentiMax

Papieren zakken gebruiken in de VentiMax i.p.v. de ‘ademende’, composteerbare zakjes lijkt misschien milieuvriendelijker, maar je moet dan wél even opletten welke papierzakken je neemt. Veel papierzakken zijn behandeld en daardoor helemaal niet composteerbaar. The Compost Bag Company zet een aantal zaken op een rijtje. 

We zien dat duidelijk meer en meer mensen overtuigd geraken van het nut van ons VentiMax-concept. Het maximaal geventileerd emmertje en de bijbehorende ‘ademende’ composteerbare zakjes kennen een groeiend succes. En uit de tevredenheidsenquête blijkt dat de gebruikers VentiMax massaal aanbevelen. We krijgen ook spontane reacties van mensen die ons vertellen hoe ze VentiMax op een inventieve manier gebruiken.

In enkele van die verhalen wordt aangegeven dat papieren zakken worden gebruikt i.p.v. de ‘ademende’, composteerbare zakjes. En dat dit eigenlijk nog milieuvriendelijker zou zijn. Daar willen we toch enkele bedenkingen bij geven.

De ene papierzak is de andere niet

Papierzakken die gebruikt worden met voeding zijn doorgaans vochtwerend behandeld. Dan ligt er een microscopisch dun laagje plastic op of is het papier behandeld met chemicaliën. Broodzakken bijvoorbeeld zijn zelfs niet gewenst in de papierrecyclage en moeten bij het restafval. Dergelijke met plastic behandelde papierzakken zijn duidelijk minder performant waar het op ‘ademen’ (het evacueren van vocht) aankomt. En bovendien kunnen ze leiden tot microplastics in het compost. Chemisch behandelde papierzakken geven die chemicaliën weer vrij bij ontbinding.

Niet vochtwerend behandelde papierzakken nemen dan weer vocht op en verliezen daardoor snel hun stevigheid. Dat leidt al gauw tot praktische problemen als je de VentiMax wil leegmaken.

Papier heeft de perceptie natuurlijk te zijn, en daarom duurzaam. Maar dat is niet per definitie zo. De productie van papier verbruikt veel water en energie. En als je ook de logistiek meeneemt, dan blijkt papier meer belastend voor het milieu dan men zou denken.

Toch beter een ‘ademend’ composteerbaar zakje ?

De ‘ademende’ composteerbare zakjes scoren qua duurzaamheid eigenlijk helemaal niet slecht. En als je ze correct gebruikt, komen ze niet in het zwerfvuil terecht. Zolang je erover waakt dat je enkel OK Compost gecertificeerde zakjes gebruikt, mag je ook op beide oren slapen dat ze geen microplastics veroorzaken.

Wil jij ook de juiste zakjes voor je VentiMax? Bestel ze nu in onze webshop.

2019-06-12T10:23:34+00:0012 juni 2019|

Winkelmand

Taal