Het zal misschien wat anders z’n gang gaan dan we gewoon zijn, maar we kunnen er niet om heen: 1 september. Flinke (en minder flinke) kindjes mogen weer achter de schoolbanken kruipen en wij krijgen onze me-time terug. En hoe je dat hele ‘schoolgebeuren’ nu op een ecologische manier kan doen? Wij geven je graag 5 tips mee:

ecologisch back to school

foto: Pexels.com

1. herbruikbare drinkfles – vermijd plastic flessen

Plastic flessen is zóóó 2010. Fast forward naar 2020 waar herbruikbare drinkbussen inmiddels hun intrede hebben gemaakt in het dagelijkse leven. Ga voor een stalen of glazen drinkbus maar kijk vooral of hij kwalitatief goed genoeg is. Duurzaamheid is key!

2. boekkaften van textiel of hergebruik inpak/krantenpapier – vermijd kaftpapier

Huistaak nummer 1 op 1 september? Dat is ongetwijfeld alle boeken kaften. Bereid je dus goed voor en sla vooral geen voorraad kaftpapier in. Papier is helemaal niet zo goed voor het milieu als we denken. Je kan beter voor een herbruikbare én rekbare kaft van textiel gaan (te koop bij HEMA). Bespaart je trouwens ook een hoop knip -en plakwerk!

3. whiteboard notitieboeken – vermijd notitieblokken

Opnieuw: papierproductie is niet goed voor onze planeet. Zuinig zijn is tip nummer 1. Maar er is ook een geweldige oplossing om te hergebruiken: whiteboard notitieboekjes. Net zoals de naam het verklapt, zijn deze boeken perfect uitwisbaar waardoor je ze oneindig keren opnieuw kan gebruiken (te koop op bambook.org).

4. wasbaar boterhamzakje – vermijd aluminiumfolie

Geloof ons, je kan aluminiumfolie voortaan van je shoplijstje schrappen wanneer je deze ecologische oplossing aanschaft. Jawel, hoor: we hebben het over herbruikbare foodwraps (bv. Boc’n’roll). Deze uitvinding klinkt niet alleen leuk, het is ook enorm praktisch. Een wasbare verpakking om je lunch in te vervoeren, beter kan het leven toch niet worden? Smakelijk!

5. hou je aan het lijstje – vermijd onnodige aankopen

Er is niets zo fijn als schoolshoppen voor de kinderen (‘met’ is een ander verhaal). Stiekem kunnen we het ook niet laten om die nieuwe map aan te schaffen met een bijpassende pennenzak. Maar hebben ze écht elk jaar nieuwe spullen nodig? Een goede check voor je gaat winkelen is dus zeker geen slecht idee. Op die manier heb je een duidelijk overzicht over wat wel en niet in de winkelkar mag en ga je onnodige aankopen (en overconsumptie) tegen.

Zo dat was het dan! Haal jij ook een 5/5 met deze tips? En moest je zelf goede tips hebben, laat ons dan zeker weten welke. Wij zijn benieuwd!