Ga jij binnenkort op reis in het buitenland of geniet je liever thuis van je staycation? Hoe dan ook, het is vakantie en we hebben eindelijk weer wat meer tijd voor onszelf. Voor velen betekent dat ontelbare uren scrollen door je social of hangend Netflix kijken. Maar wat dacht je van een goed boek? (En neen, niet die kleffe romans die je ondertussen al honderd keer hebt verslonden aan de rand van het zwembad.)

boeken over duurzaamheid

foto: Pexels.com

1. Empty the Fridge (Jennifer Schleber)

Voedselverspilling is een echte no-go als het op duurzaamheid aankomt. Overkomt het jou soms dat je verse producten koopt, maar deze na enkele dagen alweer kan weggooien omdat je het te druk had? Dan is deze leestip net wat jij nodig hebt! Naast bewust en creatief koken (met restjes bijvoorbeeld), leer je ook hoe je ‘out of the fridge’ moet denken. Schrijfster Jennifer heeft trouwens ook een handige website/blog waar je alvast heel wat tips en tricks, recepten en veel meer kan ontdekken.

2. Dit is een goede gids (Marieke Eyskoot)

Ben je op zoek naar een algemener boek omtrent een duurzame levensstijl? Dan is deze topper jouw perfecte match. Van kleding tot verzorging, eten en wonen,… Je leert er alles over een beter leven dankzij Marieke, een experte in duurzame mode en lifestyle. Zoals ze zelf zegt: “het draait om goed, niet perfect’. Aan de slag, dus!

3. De Verborgen Impact (Babette Porcelijn)

Zoals de titel het al zo goed zegt: we hebben geen idee welke impact onze keuzes teweeg brengen. Babette legt klaar en duidelijk uit hoe je je negatieve impact kan transformeren tot een positieve (iets wat we vandaag de dag wel meer dan genoeg kunnen gebruiken, trouwens). Ze zet alle feiten en cijfers op een rijtje maar vertelt ook wat je zelf kan doen. Een echte eyeopener die iedereen onder de neus geschoven moeten worden.

4. Simpel Leven – De gids voor een low-waste huishouden

Pak je het liever simpel aan? In dit boek deelt schrijfster Julia hoe leuk simpel kan zijn. Een knaller vol inspiratie, mooie illustraties en handige tips die je gewoon moét hebben. Van checklists tot diy’s, keuze genoeg om eindelijk de duurzame sprong te maken. Vergeet bovendien ook niet even een kijkje te nemen op haar instagrampagina, echt het volgen waard!

5. Verlangen naar minder (Jelle Derckx)

Marie Kondo who? Laat ons je even Jelle Derckx voorstellen: minimalisme-koning van de lage landen. Een bewust een duurzaam leven, dat wil hij zijn lezers aanleren. Die knop omdraaien en minimalisme introduceren in alles wat je doet. Want duurzaam leven draait niet altijd om materialen en producten, het is ook iets dat mentaal van binnenuit kan bloeien.