Terug naar school, maar maak het dan ecologisch. Als we ons steentje willen bijdragen aan een beter milieu, doen we dat grotendeels voor de toekomstige generaties. Daarom is het eens zo belangrijk om onze mini’s en juniors bewust te maken van een ecologische levensstijl (iets met ‘jonggeleerd’…) Kies dan ook zelf voor een groene start van het nieuwe schooljaar. Weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, wij maken het je graag makkelijk door alvast 9 tips mee te geven:

1. Kaftpapier

Hét befaamde huiswerk dat de kinderen op 1 september meekrijgen: boeken kaften. Maar papier rond papier… dat kan niet zo goed zijn voor het milieu. Een leuke (en vaak kleurrijke) oplossing, is een strechcover. Dat is een soort cover van stof dat je talloze keren kan hergebruiken én ze beschermen je boeken prima. Zie je toch geen andere uitweg? Kijk dan bij het aankopen van het kaftpapier naar het FSC-logo.

FSC streeft naar een duurzaam bosbeheer wereldwijd, volgens strikte sociale, ecologische en economische criteria. – www.fsc.be

2. Lunchen

Het is het jaar 2021 en plastic petflesjes zijn (gelukkig) een heuse no go geworden. Een duurzame oplossing om je kleintje tijdens de schooluren te voorzien van water, is natuurlijk een herbruikbare drinkfles. Grijp liever niet naar die kleurrijke plastic fles, maar kies een sterke stainless steel versie of een glazen fles met een bamboe dop, bijvoorbeeld. Ook de plastic brooddozen zijn intussen verleden tijd geworden. Ga voor duurzame materialen die sterk en herbuikbaar zijn. Ben je eerder een wikkelaar? Laat de aluminium dan voor wat het is en gebruik bijenwasdoeken die enorm veelzijdig zijn of gebruik een siliconen vershoudzakje dat je makkelijk en snel afwast met de hand of in de vaatwasser.

3. Materiaal

Love it or hate it: het inkopen van schoolmateriaal staat onvermijdelijk ook op de planning. Kijk, voor je de winkel trotseert, even na wat de kinderen opnieuw kunnen gebruiken van het vorige schooljaar of vraag rond bij vrienden of familie of zij nog materiaal hebben liggen dat je mag gebruiken. Weet je nu wat je écht nog moet kopen? Zet het dan op een lijstje en hou je tijdens het winkelen aan de lijst.

 

Zo zie je maar: duurzaam aan een nieuw schooljaar beginnen, start bij bewuste keuzes maken. You got this!